ÇÖZÜM HATTI: 444 9 822
Twitter WEB TV

ÜMRANİYELİ AFAD GÖNÜLLÜLERİ GÖREVE HAZIR

Tarih : 28 Haziran 2021
ÜMRANİYELİ AFAD GÖNÜLLÜLERİ GÖREVE HAZIRİstanbul’da üçüncüsü düzenlenen Yüz yüze AFAD Gönüllüleri Tanışma Toplantısı Ümraniye Kaymakamlığı ve Ümraniye Belediyesi ev sahipliğinde Ümraniye Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda, Ümraniyeli AFAD gönüllülerinin her an göreve hazır olduğu mesajı verildi.

Türkiye’nin afetlere hazırlı bir ülke olması için İçişleri Bakanlığı tarafından toplumda önlem alma kültürü oluşturmayı hedefleyen ve vatandaşların afetlerde güvende kalabilmelerini sağlamak için 2021 yılı “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edilmişti. Bunun ardından Ümraniye Kaymakamlığı ve Ümraniye Belediyesi müşterek çalışmalar yürüterek ilçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan personele afet farkındalık eğitimleri vermişti. Verilen eğitimlerle gönüllüler, başta deprem olmak üzere Türkiye’de görülen her tür afete yönelik; afet öncesi, esnası ve sonrasında yapılacak doğru davranışları öğrenmiş oldu. Ümraniye AFAD gönüllüleri aldıkları eğitimler sonucunda olası bir afet halinde hızlı ve etkili şekilde müdahalede bulunarak, can ve mal kaybını en aza indirme gibi önemli bir görevi yerine getirecek.

Bu çalışmalar kapsamında İstanbul genelinde Yüz Yüze AFAD Gönüllüleri Tanışma Toplantıları düzenlenmeye başlandı. Tanışma toplantısına Ümraniye Kaymakamı Cengiz Ünsal, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İstanbul İl AFAD Müdürü Gökhan Yılmaz, AFAD yetkilileri, Ümraniye Afet ve Acil Yönetim Merkezi ekibi, muhtarlar, mahalle irtibat temsilcileri ve afet gönüllüleri katıldı.

Ümraniye Kaymakamı Cengiz Ünsal toplantının açılış konuşmasını yaparak, “İnsanoğlu kendi çıkar ve hırsları uğruna tabiatın hak ve yasalarını ihlal ettiğinde çok ağır bedeller ödemiştir. Bu minvalde, ülkemizin sahip olduğu tektonik, topoğrafik ve iklimsel yapısı gereği; sel, çığ, heyelan ve deprem gibi doğal afetlerle karşı karşıya kalan bir coğrafya olduğumuzun bilincinde olmak ve hazırlıklarımızı buna göre yapmak durumundayız” dedi.

“Ümraniye büyük ölçüde depreme hazır bir ilçe”

Ümraniye’nin depreme hazırlık konusunda şanslı ilçelerden biri olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Başkan İsmet Yıldırım, “İlçe genelindeki binaların yüzde 65’i yenilenmiş durumda. Zemin açısından da iyi bir konumda. Ümraniye’deki yapıların yüzde 35’lik kısmının yenilenmesi gerekiyor. Çok büyük bir deprem olmadığı takdirde, 5-10 yıl içerisinde geri kalan kısım da yenilendiğinde Ümraniye tamamen sıkıntısını atlatmış olacak. Ümraniye büyük ölçüde depreme hazır bir ilçe” dedi.  

“Afet toplanma yerleri yalnızca yeşil alan, parklar ve bahçeler değildir”

İstanbul'daki kamu binalarının durumunun iyi olduğunu belirten Başkan Yıldırım, ”Viyadüklerimiz, köprülerimiz, okullarımız, hastanelerimiz ve diğer kurum binalarımız iyi durumda. Kamu yapılarındaki yenileme ve güçlendirme çalışmaları da devam ediyor.  İstanbul’daki yüksek yapılar da; statik, mimari ve malzeme açısından gayet güçlü.  Afet toplanma yerleri yalnızca yeşil alan, parklar ve bahçeler değildir. Sağlam bir şekilde inşa edilmiş yüksek yapılar da bu amaç için kullanılabilir. Mesela Ümraniye’mizde inşa çalışmaları devam eden finans merkezinde yer alan yüksek yapılar afet toplanma alanlar olarak kullanılabilir” dedi.

“Afet bilinci oluşturmak için topyekün bir çalışma şart”

AFAD gönüllüsü olmanın önemli olduğunu kaydeden Başkan Yıldırım, “Mahallerde gönüllü sayısını bilgiye dayalı bir şekilde artırmak lazım. Afet bilinci oluşturmak için topyekün bir çalışma şart. Afet bütün toplumların müşterek meselesidir. Bu yüzden birlikte hareket etmekte fayda var” dedi. Yıldırım son olarak, AFAD gönüllüsü olan personele teşekkür ederek, konuşmasını noktaladı.

İstanbul İl AFAD Müdürü Gökhan Yılmaz’da programda AFAD çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yılmaz, maddi karşılık beklemeden ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan gönüllülerin kendilerine güç verdiğini belirterek, teşekkür etti.

Programda, Ümraniye Afet ve Acil Durum Merkezi’nin yaptığı faaliyetler hakkında plan ekibinden Dr. Tülay Karayazı ve Komiser Yardımcısı Oğuz Akçay tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Ayrıca İl AFAD Şube Müdürleri Tezcan Bucan ve Kadir Ali Sırmalı tarafından eğitim sunumu yapıldı.

Program bitiminde katılımcılara AFAD Afet ve Acil Durum Çantası hediye edildi.

FOTO GALERİ